Hoe werkt het?

Oogstgoed is een CSA-zelfoogstboerderij. De leden kopen aan het begin van het jaar een oogstaandeel. In ruil mogen ze het hele jaar door groenten, fruit en kruiden oogsten voor eigen, dagelijks gebruik.

CSA staat voor Community Supported Agriculture: landbouw gedragen door een groep van mensen of een gemeenschap. Meer info over deze manier van aan landbouw doen, vind je op www.csa-netwerk.be.

Weet je graag wat je eet? Dan zit je hier goed! Je plukt je kraakverse en seizoensgebonden immers zelf. Wanneer je plukt, maakt niet uit. Je komt en gaat, net zoals je in je eigen moestuin zou doen. Er is geen sluitingsuur.

We telen ongeveer alle klassieke moestuingroenten van bij ons, plus heel wat vergeten groenten. Er zijn beslist soorten kool, sla of tomaat die je nog nooit eerder zag en smaakte. Onze leden hebben inspraak, ook in het teeltplan. Ze kunnen dus ontbrekende groenten of kruiden voorstellen.

In het eerste jaar zal het assortiment fruit nog klein zijn. Deze winter starten we met de aanplant van een groot assortiment bessenstruiken en aardbeien. Er komt ook een boomgaard met een ruime keuze aan pit- en steenfruit. In het tweede jaar zullen er al veel bessen te smullen zijn. Na enkele jaren ook appels, peren en pruimen.

Door lid te worden van onze boerderij sla je op sociaal en ecologisch vlak drie vliegen in één klap. Groenten, fruit en kruiden worden op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier geteeld. We kiezen resoluut voor een agro-ecologische landbouw en willen na een omschakelingsperiode van twee jaar het biolabel halen. Door zelf je groenten te oogsten, reduceer je je voedselkilometers en dus ook je ecologische voetafdruk. Bovendien sta je ook in voor het welzijn van de boer: je betaalt voor je producten een eerlijke prijs, en dat is geen evidentie in het dominerende landbouwmodel.

Oogstgoed is ook een ontmoetingsplaats: Samen met onze leden organiseren we samenwerkdagen en allerhande ontspannende en leerrijke activiteiten.